środa, 2 sierpnia 2017

Ketchup z cukinii.

     Na grupie Kulinarne Czary-Mary od pewnego czasu przepisy na ketchup z cukinii rozchodzą się jak świeże bułeczki! Każdy robi ketchup z cukinii, to i ja postanowiłam zrobić. I nie żałuję! Smakuje rewelacyjnie!



     Przepisów, a raczej wersji przepisów jest do wyboru, do koloru. W zależności czy chcesz mieć ketchup łagodny, ostry, z ziołami, itp. Każdy chce się czymś wyróżnić i dodaje czegoś jeszcze albo w zamian. A ja z tych wszystkich przepisów wybrałam jeden, który najbardziej mi odpowiadał. Poniżej się nim z Wami podzielę, tylko zaznaczam raz jeszcze, że to nie mój przepis, tylko odpisany z grupy Kulinarne Czary-Mary

KETCHUP Z CUKINII
1,5 kg cukinii,
0,5 kg cebuli,
0,5 kg cukru,
1 szk. octu,
1 łyżeczka pieprzu, 
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki chili/pieprzu cayenne,
3 słoiczki przecieru pomidorowego (po 190g lub po 200g)
garść soli.

     Cukinię obrać ze skórki i wydrążyć pestki, jeśli są, i następnie zetrzeć na grubszych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do cukinii, posolić garścią soli, odstawić na 6 godzin.

     Po upływie tego czasu cukinię odsączyć z nadmiaru wody i gotować przez 30 minut, często mieszając, aby się nie przypaliła. Po tym czasie całość zmiksować blenderem, dodać przyprawy, cukier i przecier. Zagotować, dodać szk. octu i jeszcze chwilę gotować. 

     Gorący ketchup nakładać do słoików, zakręcić, odstawić do góry dnem. Pasteryzować ok 8-10 minut. 

SMACZNEGO :)

18 komentarzy:

  1. Brzmi przepysznie! Bo uwielbiam cukinię:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama zasiała mnóstwo cukinii i teraz nie wiemy, co z nią robić, więc rozglądam się po różnych miejscach i szukam przepisów, w których jest wykorzystana cukinia. Nigdy nie słyszałam o ketchupie z cukinii, więc jest to dla mnie niemałe zaskoczenie, ale przepis jest niezwykle prosty, więc chyba w tym tygodniu go zrealizuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbujcie i daj znać jak Wam posmakuje ten ketchup :) A z cukinii to można i sałatkę zrobić i płaty marynowane zrobić - oj można i można :)

      Usuń
  3. Cukinię uwielbiam.Ketchupu z cukinii w życiu nie jadłam. Usostępniam przepis bo bardzo lubię takie rzeczy i nowe smaki ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja pierwszy raz jadłam u znajomych, ale przepisu doprosić się nie mogłam. Więc wyszukałam sobie i teraz mam swój ketchup :)

      Usuń
  4. A ja w tym roku jeszcze nie miałam okazji jeść cukinii :/ W ogóle, tegoroczne lato jakieś dziwne mam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj żałuj!!! Ja już jadłam i placuszki z cukinii, i faszerowaną, i leczo i teraz ten ketchup. Uwielbiam cukinię pod każda postacią :)

      Usuń
  5. Świetny przepis! Nawet nie wiedziałam, że cukinia może posłużyć do robienia keczupu 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie miałam pojęcia :) Człowiek uczy się całe życie :)

      Usuń
  6. Wow, ketchup z cukinii, pierwsze słyszę xD Aż podeślę przepis mamie, ciekawa jestem co ona na to :P Pozdrawiam Książkowa Dusza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mogłam zaskoczyć czymś innym :) I czekam koniecznie na wrażenia, jeśli zdecydujecie się zrobić ten ketchup :)

      Usuń
  7. Pierwszy raz słyszę o ketchupie z cukinii. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj i daj znać jak wrażenia! Ogromnie się cieszę, kiedy mogę kogoś fajnym przepisem zaskoczyć :)

      Usuń
  8. Wow ciekawa sprawa, chętnie bym spróbowała bo bardzo lubię cukinie. Moja teściowa robił a kiedyś ketchup ż dyni, bardzo fajna sprawa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ketchup z dyni? No teraz znów czuję się zaskoczona :)

      Usuń
  9. jestem raczej fanem klasycznego ketchupu Międzychodu, ale tego z cukiniąrównież chętnie spróubje :) ciekawy przepis, pozdrawiam i będę zaglądać częśćiej

    OdpowiedzUsuń