Uwielbiam wypróbowywać nowe przepisy na przetwory! W ogóle - uwielbiam przygotowywać przetwory!!! W ubiegłym roku zapełniłam u mamy w piwnicy wszystkie małe półki - w tym też je zapełniłam i przeszłam już na jej półki. A dodam, ze jeszcze chciałam jakiegoś dżemika zrobić lub choćby kapustę kiszoną w słoiki wrzucić :) Najważniejsze, że u mamy tyle miejsca w piwnicy jest :) Bo my w domku na nieszczęście piwnicy nie mamy!
Jakiś czas temu na stronce Wyroby domowe wyczaiłam fajny przepis na sałatkę z cukinii. Jako że cukinię uwielbiam i miałam jej trochę - zresztą znów mam, to i wypróbowałam ich przepis. Dodam tylko, że sałatka wyszła PYSZNA i nawet synkom mega smakuje!! ( A Ksawek cukinię z wszystkiego wybiera, bo jej nie lubi, a tu zajada się sałatką.)
Sałatka z cukinii na zimę:
Składniki:
3 kg cukinii
5 średnich cebul
3 średnie marchewki
1 kg papryki kolorowej
6 łyżek soli
po łyżce oleju na słoik
Zalewa:
1 szk.octu
1 szk.cukru
1 łyżeczka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki chilli
3 łyżeczki gorczycy białej
kilka liści laurowych
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
1 łyżeczka kolendry
Cukinię umyć i obrać, wykroić gniazda nasienne. Drobno pokroić i zasypać 4 łyżkami soli. Odstawić na 2 godziny. W międzyczasie przygotować resztę warzyw. Po upływie 2 godzin odcisnąć cukinię z powstałego soku i połączyć z resztą warzyw. Zalewę zagotować z podanych składników do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Warzywa przyprawić resztą przypraw i zalać gorącą zalewą. Odstawić na 3 godziny, aż się wszystko przegryzie. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, pamiętając o dodaniu łyżki oleju do każdego z nich. Szczelnie zamknąć. Pasteryzować przez około 30 minut w temp 80 stopni. Gotowe.
P.S. Ja cukinie poszatkowałam robotem kuchennym w plastry, ale każdy jak chce, tak może drobno posiekać, pokroić czy poszatkować każde z warzyw - według własnego upodobania:) Smacznego :)
Jakiś czas temu na stronce Wyroby domowe wyczaiłam fajny przepis na sałatkę z cukinii. Jako że cukinię uwielbiam i miałam jej trochę - zresztą znów mam, to i wypróbowałam ich przepis. Dodam tylko, że sałatka wyszła PYSZNA i nawet synkom mega smakuje!! ( A Ksawek cukinię z wszystkiego wybiera, bo jej nie lubi, a tu zajada się sałatką.)
Sałatka z cukinii na zimę:
Składniki:
3 kg cukinii
5 średnich cebul
3 średnie marchewki
1 kg papryki kolorowej
6 łyżek soli
po łyżce oleju na słoik
Zalewa:
1 szk.octu
1 szk.cukru
1 łyżeczka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki chilli
3 łyżeczki gorczycy białej
kilka liści laurowych
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
1 łyżeczka kolendry
Cukinię umyć i obrać, wykroić gniazda nasienne. Drobno pokroić i zasypać 4 łyżkami soli. Odstawić na 2 godziny. W międzyczasie przygotować resztę warzyw. Po upływie 2 godzin odcisnąć cukinię z powstałego soku i połączyć z resztą warzyw. Zalewę zagotować z podanych składników do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Warzywa przyprawić resztą przypraw i zalać gorącą zalewą. Odstawić na 3 godziny, aż się wszystko przegryzie. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, pamiętając o dodaniu łyżki oleju do każdego z nich. Szczelnie zamknąć. Pasteryzować przez około 30 minut w temp 80 stopni. Gotowe.
P.S. Ja cukinie poszatkowałam robotem kuchennym w plastry, ale każdy jak chce, tak może drobno posiekać, pokroić czy poszatkować każde z warzyw - według własnego upodobania:) Smacznego :)
Lubię cukinię pod każdą postacią. Kilka słoiczków takie sałatki warto mieć pod ręką.
OdpowiedzUsuńPewnie że tak :) Tym bardziej, że moim domownikom bardzo posmakowała :) A to bardzo cieszy :)
UsuńDla mnie pycha!!!!!!!! :))
OdpowiedzUsuńOj tak Kochana! Pycha :)
UsuńCukinia to moja miłość! :) Na zimę już też słoiczki przygotowane. Trzeba przyznać, że w tym roku był ładny wysyp! :)
OdpowiedzUsuńU nas również, u moich rodziców tym bardziej, więc było i jest co jeść :)
UsuńWow uwielbiam cukinie i tez ja pasteryzuje ale w kawalkach a Twój przepis mnie zaciekawił i bede próbowac zrobić dam znac co wyszlo
OdpowiedzUsuńOk, czekam niecierpliwie :)
UsuńNiezłe, niezłe te sałatki! Ja cukinię dodawalam do placków ziemniaczanych i tym sposobem zezarlismy ostatnie cukinie:( ale na przyszły rok trzeba będzie zrobić coś więcej niż leczo w słoiki.
OdpowiedzUsuńWidzisz, a ja nigdy nie dawałam cukinii do placków ziemniaczanych. Pamiętam, jak moja mama kiedyś do naleśników dodawała starty kabaczek - namyślałam się czy by cukinii nie dodać do naleśników, ale nie zdążyłam :) Może w przyszłym roku coś jeszcze pokombinuję :)
Usuń