Przejdź do głównej zawartości

Dżem z brusznicy ( borówek czerwonych).

      Brusznica - to po prostu borówka czerwona. Roślina przypomina jagody, ale ma niższe krzaczki, ciemniejsze i twardsze liście, oraz owoce ma koloru czerwonego, kiedy już dojrzeje!


   Tutaj fotka borówki. Tak one wyglądają w lesie :)


     Kiedyś wrzucałam przepis na nalewkę z brusznicy . Możecie z niego skorzystać ;) Dziś podzielę się z Wami przepisem, który też kiedyś gdzieś znalazłam w necie lub w gazecie, ale korzystam z niego od lat. Przepis na dżem z brusznicy!


Składniki:

1 kg borówek czerwonych ( vel brusznicy)

75 dag cukru

1/2 kg jabłek lub gruszek

1 szklanka wody


Wykonanie:

Czyste borówki, umyte, odsączyć na sicie. Przygotować syrop z cukru i wody. Gruszki czy jabłka obrać ze skórki, podzielić na cząstki, wydrążyć gniazda nasienne i włożyć do syropu. Ja osobiście wolę jabłka czy gruszki po obraniu zetrzeć na największych oczkach tarki. I potem wrzucam starte owoce do syropu. Następnie gotować całość, aż owoce staną się szkliste, wtedy dokładamy borówki i gotujemy jeszcze 15 minut. Oczywiście co jakiś czas mieszamy, żeby się nie przypalił nasz dżemik. Gorący dżem wlewamy do słoików wcześniej przygotowanych, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Ja przeważnie stawiam je tak aż do ostygnięcia, wtedy słoiczki już przekręcam na normalną stronę. 


      W tym roku brusznicy jest u mnie naprawdę sporo. Dwa razy narwałam z mężem po kilka litrów, więc dżemiku narobiłam niezły zapas :) I Wam życzę udanych przetworów oraz smacznego :)


Komentarze

  1. Jeszcze nigdy nie miałam przyjemności spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To trzeba spróbować. Na bazarach też sprzedają ten owoc, a jeśli chodzi o dżemik, to najlepiej rozejrzeć się w takich miejscach, gdzie swojskie wyroby sprzedają.

      Usuń
  2. Wow Aniu, wyslij sloik do Irlandii :-) ten dzem musi byc przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Samodzielnie zbieram i przygotowuję w słoiczkach, uwielbiamy jako dodatek do mięsnych sosów. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli robisz troszkę inaczej taką konfiturkę.

      Usuń
    2. Tak, według babcinego przepisu, tak jak mnie nauczyła, przyznam, że to właśnie głównie ze względu na pamięć o niej chcę podtrzymać tę mini tradycję.

      Usuń
    3. Pięknie, gratuluję! To jest super powód, by kontynuować tradycję.

      Usuń
  4. Nigdy takich nie widziałam, dżem może być pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy takich nie jadłam ;) muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Polecam, bo jest bardzo smaczny.

      Usuń
    2. Naprawdę mega smaczne, trochę słodkie, trochę cierpkie, ale nasze kupki smakowe chętnie podchwytują. :)

      Usuń
  6. Nie jadłam nigdy takiego ale też sama dżemów nie robię

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiej borówki jeszcze nie jadłam, zaskoczyłaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym (na zimę).

     Co jak co, ale fasolka szparagowa w tym roku znów obrodziła u mnie super. Trzeba więc było pokombinować, co tu z nią zrobić. W słonej zalewie mam zapas zeszłoroczny jeszcze, konserwową też jeszcze mam, więc poszperałam w necie i na blogu  Smaki ogrodu  znalazłam ciekawy przepis. Właśnie na Fasolkę szparagową w sosie pomidorowym i to się w słoiki wkłada i mamy zapas na zimę :)      Zachęcam do zaglądania na bloga  Smaki ogrodu , bo tam naprawdę ciekawe przepisy można znaleźć. A ja tutaj podaję składniki i sposób wykonania tejże fasolki :) Może  znów ktoś się zainspiruje :) 2 kg żółtej fasolki szparagowej 40 dag marchewki 40 dag cebuli 6-8 łyżek przecieru pomidorowego 2 szk. oleju 2 liście laurowe 6 łyżek cukru 3 łyżki soli 2 łyżki octu 10% pieprz      Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na 3-cm kawałki.Wrzucamy do garnka.  Zalewamy wodą do poziomu fasolki, dodajemy po ły...

Nalewka z brusznicy - czyli z naszej borówki czerwonej.

       W tym roku pierwszy raz byłam z moimi dziećmi i mężem na borówkach w lesie. Ja jako dziecko też chodziłam na borówki, ale raczej ot tak, dla siebie, żeby zjeść je. Jako że lubię robić dżemy dla mojej rodzinki, a także od jakiegoś czasu zbieram przepisy i próbuję zrobić nalewki z różnych owoców, to też mężowski pomysł był taki, abym w tym roku spróbowała zrobić właśnie nalewkę z brusznicy! Byliśmy całą rodziną w lesie - jeszcze w wakacje oczywiście. Mężu wcześniej wyczaił super miejsce, gdzie zbieraliśmy, zbieraliśmy i zbieraliśmy te borówki.        Jak widać mieliśmy jednego dnia trochę tych borówek. Z większości zrobiłam dżemik dla dzieci, ale też zostawiłam trochę na nalewkę. I teraz napiszę właśnie o niej.  NALEWKA NA CZERWONYCH BORÓWKACH Kilogram umytych i oczyszczonych czerwonych owoców borówki lekko pognieść, włożyć do słoja, zalać litrem spirytusu, zamieszać, szczelnie zamknąć i trzymać w miejscu nasłoneczniony...

"Niegrzeczne bliźniaczki" Monika Liga , Agnieszka Kowalska-Bojar.

       Macie w rodzinie bliźniaki? Ja mam. I to takie, które dla mnie są identyczne. W książce "Niegrzeczne bliźniaczki" też są dwie siostry, bliźniaczki, które są identyczne. Aczkolwiek, gdyby im się bliżej przyjrzeć...      No waśnie. W tej historii poznajemy Izę oraz Basię. Obie są mężatkami, ale tylko Basia ma trójkę dzieci. Iza z mężem Erykiem prowadzą dosyć luksusowe i wystawne życie. Za to Basia z Sebastianem i ich trzema synami żyją od wypłaty do wypłaty. Niby w obu domach jest dobrze, a jednak... Iza ma poczucie, że oddaliła się od męża, że te wszystkie luksusy już jej się znudziły oraz że bardzo brakuje jej spontanicznego seksu z mężem. Basia za to ma dość ciągle napalonego męża, roszczeniowych i leniwych dzieci i ogólnie tego całego harmidru związanego z dziećmi i rodziną. Bliźniaczki wpadają na szalony pomysł, zamiany ról. Basia przejmuje luksusowe życie Izy, a Iza przejmuje życie rodzinne Basi. Co z tego wyniknie? Czy mężowie się połapią, ...