Na grupie Kulinarne Czary-Mary od pewnego czasu przepisy na ketchup z cukinii rozchodzą się jak świeże bułeczki! Każdy robi ketchup z cukinii, to i ja postanowiłam zrobić. I nie żałuję! Smakuje rewelacyjnie!
Przepisów, a raczej wersji przepisów jest do wyboru, do koloru. W zależności czy chcesz mieć ketchup łagodny, ostry, z ziołami, itp. Każdy chce się czymś wyróżnić i dodaje czegoś jeszcze albo w zamian. A ja z tych wszystkich przepisów wybrałam jeden, który najbardziej mi odpowiadał. Poniżej się nim z Wami podzielę, tylko zaznaczam raz jeszcze, że to nie mój przepis, tylko odpisany z grupy Kulinarne Czary-Mary.
Przepisów, a raczej wersji przepisów jest do wyboru, do koloru. W zależności czy chcesz mieć ketchup łagodny, ostry, z ziołami, itp. Każdy chce się czymś wyróżnić i dodaje czegoś jeszcze albo w zamian. A ja z tych wszystkich przepisów wybrałam jeden, który najbardziej mi odpowiadał. Poniżej się nim z Wami podzielę, tylko zaznaczam raz jeszcze, że to nie mój przepis, tylko odpisany z grupy Kulinarne Czary-Mary.
KETCHUP Z CUKINII
1,5 kg cukinii,
0,5 kg cebuli,
0,5 kg cukru,
1 szk. octu,
1 łyżeczka pieprzu,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki chili/pieprzu cayenne,
3 słoiczki przecieru pomidorowego (po 190g lub po 200g)
garść soli.
Cukinię obrać ze skórki i wydrążyć pestki, jeśli są, i następnie zetrzeć na grubszych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do cukinii, posolić garścią soli, odstawić na 6 godzin.
Po upływie tego czasu cukinię odsączyć z nadmiaru wody i gotować przez 30 minut, często mieszając, aby się nie przypaliła. Po tym czasie całość zmiksować blenderem, dodać przyprawy, cukier i przecier. Zagotować, dodać szk. octu i jeszcze chwilę gotować.
Gorący ketchup nakładać do słoików, zakręcić, odstawić do góry dnem. Pasteryzować ok 8-10 minut.
SMACZNEGO :)
Brzmi przepysznie! Bo uwielbiam cukinię:)))
OdpowiedzUsuńWyszedł przepyszny :)
UsuńMoja mama zasiała mnóstwo cukinii i teraz nie wiemy, co z nią robić, więc rozglądam się po różnych miejscach i szukam przepisów, w których jest wykorzystana cukinia. Nigdy nie słyszałam o ketchupie z cukinii, więc jest to dla mnie niemałe zaskoczenie, ale przepis jest niezwykle prosty, więc chyba w tym tygodniu go zrealizuję :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbujcie i daj znać jak Wam posmakuje ten ketchup :) A z cukinii to można i sałatkę zrobić i płaty marynowane zrobić - oj można i można :)
UsuńCukinię uwielbiam.Ketchupu z cukinii w życiu nie jadłam. Usostępniam przepis bo bardzo lubię takie rzeczy i nowe smaki ��
OdpowiedzUsuńJa pierwszy raz jadłam u znajomych, ale przepisu doprosić się nie mogłam. Więc wyszukałam sobie i teraz mam swój ketchup :)
UsuńA ja w tym roku jeszcze nie miałam okazji jeść cukinii :/ W ogóle, tegoroczne lato jakieś dziwne mam...
OdpowiedzUsuńOj żałuj!!! Ja już jadłam i placuszki z cukinii, i faszerowaną, i leczo i teraz ten ketchup. Uwielbiam cukinię pod każda postacią :)
UsuńŚwietny przepis! Nawet nie wiedziałam, że cukinia może posłużyć do robienia keczupu 😊
OdpowiedzUsuńJa też nie miałam pojęcia :) Człowiek uczy się całe życie :)
UsuńWow, ketchup z cukinii, pierwsze słyszę xD Aż podeślę przepis mamie, ciekawa jestem co ona na to :P Pozdrawiam Książkowa Dusza
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mogłam zaskoczyć czymś innym :) I czekam koniecznie na wrażenia, jeśli zdecydujecie się zrobić ten ketchup :)
UsuńPierwszy raz słyszę o ketchupie z cukinii. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj i daj znać jak wrażenia! Ogromnie się cieszę, kiedy mogę kogoś fajnym przepisem zaskoczyć :)
UsuńWow ciekawa sprawa, chętnie bym spróbowała bo bardzo lubię cukinie. Moja teściowa robił a kiedyś ketchup ż dyni, bardzo fajna sprawa
OdpowiedzUsuńKetchup z dyni? No teraz znów czuję się zaskoczona :)
Usuńjestem raczej fanem klasycznego ketchupu Międzychodu, ale tego z cukiniąrównież chętnie spróubje :) ciekawy przepis, pozdrawiam i będę zaglądać częśćiej
OdpowiedzUsuńCieszę się i zapraszam serdecznie :)
UsuńZ przyjemnoscią wypróbuję Twój przepis !!!!!
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :) No i koniecznie daj znać - czy posmakuje Ci ten ketchup?
UsuńNie jadłam nigdy, BA! ja nawet o takim nie słyszałam :)
OdpowiedzUsuń